Het kan zijn dat je geen enkele modelovereenkomst op de website van de Belastingdienst vindt die helemaal past bij jouw situatie. Tot 1 mei 2017 is dat nog niet direct problematisch; tot die tijd hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers de gelegenheid de nieuwe regels te gaan toepassen en hun overeenkomsten aan te passen. Zo kun je de eerste periode ook volstaan met het in je eigen opdrachtovereenkomst verwijzen naar het kenmerk dat de Belastingdienst heeft gegeven aan een door haar goedgekeurde overeenkomst. In je eigen overeenkomst schrijf je dan dat deze gebaseerd is op die van de Belastingdienst met nummer xxx en dat je niet afwijkt van de in die overeenkomst geel gemarkeerde onderdelen. De betreffende modelovereenkomst van de Belastingdienst moet je dan wel aan je eigen overeenkomst hechten, maar je hoeft deze niet te ondertekenen.
Het nadeel van deze methode is dat het voor opdrachtgevers en opdrachtnemers op den duur onduidelijk kan worden wat nu rechtens tussen hen geldt. Er gelden immers twee overeenkomsten; de ‘gewone’ en ondertekende overeenkomst, en de modelovereenkomst. Het zou duidelijker zijn wanneer deze overeenkomsten in elkaar geïntegreerd zijn en dat is uiteindelijk natuurlijk ook de bedoeling.
Daar waar je voorheen een model opdrachtovereenkomst van Internet had gedownload welke je kon invullen, kan het opstellen en invullen van een opdrachtovereenkomst met de nieuwe Wet DBA plotseling een uitdaging worden. Immers, als je net de verkeerde onderdelen aanpast of wanneer er door het totaal van de aanpassingen het beeld ontstaat van een dienstbetrekking, is de overeenkomst niet langer fiscus-proof en loop je het gevaar dat de arbeidsrelatie wordt aangemerkt als een (fictief) dienstverband. Het is dan ook raadzaam om je model opdrachtovereenkomst door een jurist te laten opstellen, ook wanneer deze in hoofdlijnen overeen komt met een model dat reeds door de Belastingdienst is goedgekeurd.
Onze juristen helpen je bij het kiezen van de juiste modelovereenkomst, en het op maat maken van die overeenkomst voor jouw onderneming. Dit doen we zowel voor opdrachtgevers als voor opdrachtnemers. De opdrachtovereenkomst die je nu gebruikt, wordt opgenomen in een door de Belastingdienst goedgekeurd model. Indien de wijzigingen niet strijdig zijn met de door de Belastingdienst als belangrijk gemarkeerde bepalingen voor een dienstverband, hoeft de op maat gemaakt overeenkomst niet nogmaals ter goedkeuring aan de Belastingdienst te worden voorgelegd.
Het is ook mogelijk je eigen modelovereenkomst ter goedkeuring aan de Belastingdienst voor te leggen. Deze zal dan door één van onze juristen eerst zoveel mogelijk worden aangepast aan de eisen die de Wet DBA daaraan stelt. Daarna zullen wij deze voorleggen aan de Belastingdienst.
Voor meer informatie zie ook: www.dbamodelovereenkomst.nl